Betaald jouw werkgever je coaching?

Wel of niet vergoeden?

Veel mensen die ik coach weten simpelweg gewoon niet dat de mogelijkheid bestaat om het door een werkgever vergoed te krijgen. Of ze vinden dat ze er eigenlijk niet om mogen vragen, bijvoorbeeld omdat ze niet zeker weten of ze wel bij hun werkgever zullen blijven. En dat is toch niet netjes naar je werkgever toe als hij in jou investeert en jij daarna weggaat. 

Twijfel jij of je je werkgever wilt vragen om te betalen voor je coachtraject? Of wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan onderstaande tips! 

Coaching betaald door jouw werkgever
Coaching betaald door jouw werkgever

Zet jezelf op 1!

Dit is de eerste drempel die jij te overwinnen hebt. Begin met jouw eigen ontwikkeling en gezondheid op 1 te zetten. Wanneer jij je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je ook niet zorgen voor een ander. En met werk is dit geen uitzondering. Als jij jezelf niet optimaal voelt dan kun je ook niet optimaal presteren. 

Vergeet niet, er zitten voor een werkgever veel voordelen aan het investeren in persoonlijke ontwikkeling voor zijn werknemers. Werkgevers hebben baat bij effectieve, gemotiveerde medewerkers die lekker in hun vel zitten. Jouw gezondheid is dus belangrijk. Ook voor je werkgever!

Win win situatie

Tegelijk is het onvermijdbaar voor een werkgever dat medewerkers soms het bedrijf of de organisatie verlaten. Dat is nou eenmaal zo, soms gaan medewerkers weg omdat ze dat zelf willen, soms door leeftijd (pensioen etc.) en soms omdat het dienstverband gewoon niet meer werkt.

Toch zal dit de meeste werkgevers niet tegenhouden om te investeren in hun personeel, ze willen namelijk graag optimaal gebruik kunnen maken van jouw talenten. Ook als tijdens een coachtraject blijkt dat jij niet op je plek zit is dit goed voor jouw werkgever om te weten.

Want, als we weten wat er aan de hand is kunnen we er wat aan gaan doen! Niemand wordt er beter van wanneer jij dood ongelukkig jezelf iedere dag naar het werk moet slepen, of ziek thuis komt te zitten.

Coaching betaald door jouw werkgever

Vertouwen

Ieder coachtraject is vertrouwelijk, ook als je werkgever hierin investeert! Wat wel kan helpen bij jouw aanvraag is om inzicht te geven waarom jij denkt dat je coaching nodig hebt. Met je werkgever stem je (in grote lijnen) af waarom je voor coaching kiest, maar hoef je de inhoud van de gesprekken niet te bespreken. Benadruk je motivatie!

Voorbeeld: als je merkt dat een gebrek aan zelfvertrouwen je in de weg zit tijdens het uitvoeren van jouw werk (spreken voor publiek, vergaderingen of presentaties) en je daar graag iets aan wilt doen, hoef je dat niet bij je werkgever te benoemen. Wat je wel kunt benoemen is dat je jezelf graag meer wilt laten zien binnen de organisatie, en dat jij wilt leren hoe jij effectiever kunt communiceren met jouw collega’s.

De gesprekken zijn volledig vertrouwelijk en jij bepaalt wat er besproken wordt. Ook als je werkgever betaalt.

Geven en nemen

Wat helpt is dus om te vertellen waarom jij denkt dat coaching je verder kan helpen. Je kunt je motivatie echter ook zichtbaar maken.

Zo kun je bijvoorbeeld voor stellen de coachgesprekken in je eigen tijd te voeren. Zo investeren zowel je werkgever (door te financieren) als jijzelf (door er tijd en energie in te steken) in jouw ontwikkeling.

Toon interesse, vraag eens aan collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van een opleiding of een ontwikkelingsbudget. Vaak zijn er mensen binnen het bedrijf die al eerdere ervaring hebben met dergelijke aanvragen en deze kunnen je helpen!

Vraag om hulp bij je aanvraag!

Als je een aanvraag bij je werkgever wilt doen, maar je weet niet zeker hoe dan kan het handig zijn om hier wat hulp bij te vragen. Bij de meeste organisaties is er budget beschikbaar en kun je ook goed vinden hoe je daar aanspraak op maakt. Bij sommige organisaties is het wenselijk een gesprek aan te gaan met een leidinggevende. Zorg er in ieder geval voor dat jouw leerdoel helder is. En dat je weet in welke richting jij jezelf wilt ontwikkelen. Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? 

Wil jij je werkgever vragen om budget voor een coachtraject, maar kun je hierbij nog wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag!

Maak via de button een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we jouw coachvraag, en kunnen we ook dieper ingaan op hoe jouw aanvraag bij je werkgever eruit kan zien.

Coaching betaald door jouw werkgever
Life coach Johan van Dijk